Aromaterapija

ali kako delujejo naravna eterična olja?

Aromaterapija je terapija s pomočjo naravnih dišav oziroma dišečih snovi naravnega izvora, ki blagodejno vplivajo na naše razpoloženje in počutje, tako da:

 • vzpostavljajo psihofizično ravnovesje našega organizma,
 • zagotavljajo popolno sprostitev in opustitev vsakodnevnih skrbi,
 • učinkovito krepijo imunski sistem,
 • blažijo manjše motnje v našem počutju.

Eterična olja se pogosto potvarja s sintetično pridelanimi dišavami, neredko pa se dragocena
olja meša s cenenimi, ki so podobnega vonja. Takšna umetna olja lahko povzročajo glavobole, zagotovo pa so brez terapevtskih koristi, ki jih s svojo čistostjo in kakovostjo zagotavljajo naravnaeterična olja.

 

 

 

Bodite pozorni!

Ni vsako eterično olje Eteris.

Eterična olja se pogosto potvarja s sintetično pridelanimi dišavami, neredko pa se dragocena olja meša s cenenimi, ki so podobnega vonja. Takšna umetna olja lahko povzročajo glavobole, zagotovo pa so brez terapevtskih koristi, ki jih s svojo čistostjo in kakovostjo zagotavljajo narav na eterična olja.

Na vsaki steklenički eteričnega olja Eteris lahko preverite podatke, ki zagotavljajo pristnost posameznega eteričnega olja:
 • Botanično ime rastline (vključno z latinskim imenom rodu in vrste)
 • Poreklo (država izvora rastline)
 • Način pridobivanja (parna destilacija, hladno stiskanje ...)
 • Del rastline, iz katerega je pridobljeno olje
 • Serijska številka
 • Rok uporabe
 • Kemotip (CT) nekaterih olj
 • Najvišja koncentracija po priporočilih RIFM (Research Institute for Fragrances)

 

 • Najdragocenejša eterična olja smo zaradi dostopnejše cene razredčili v visokokakovostnem jojobinem olju.
 • Eteričnim oljem, ki teh podatkov nimajo navedenih, se raje izognite!
 • Poreklo posameznih eteričnih olj se lahko spreminja, zato preverite na spletni strani www.favn.si njihove aktualne kemijske sestave in certifikate.

 

Uporaba

Vse o pravilni in varni uporabi naravnih eteričnih olj

 

Inhalacije

Klasična inhalacija
V liter vroče vode kanemo 4 do 5 kapljic eteričnega olja, glavo postavimo nad posodo, se pokrijemo z brisačo ter 10-krat globoko vdihnemo in izdihnemo. Odstranimo brisačo in dihamo v zrak, se ponovno pokrijemo in zopet 10-krat globoko vdihnemo in izdihnemo. Postopek ponavljamo 10 minut, vsaj 2-krat na dan.

Izparilnik ali difuzor
V vodo kanemo 6 do 8 kapljic eteričnega olja. Količina je odvisna od velikosti prostora in intenzivnosti olja. Ne pozabimo: manj je več!

Neposredno vdihavanje
8 kapljic eteričnega olja kanemo v 10 ml osnovnega olja. 3 kapljice pripravljene mešanice kanemo v dlani, jih zdrgnemo in vdihavamo.

Preko robčka
1 kapljico olja kanemo na robček in tekom dneva vdihavamo.


Lokalna uporaba

Obkladki
5 kapljic eteričnega olja redčimo v 10 ml etanola ter dopolnimo do 100 ml z vodo; prepojimo brisačo ali gazo, jo ovijemo okoli bolečega mesta, prekrijemo s suho brisačo ter pustimo delovati 10 minut. Postopek ponovimo 2-krat ali 3-krat na dan.

Olje za masažo
4 kapljice eteričnega olja redčimo z 10 ml osnovnega olja.

Olje za lokalno vtiranje
6 kapljic eteričnega olja redčimo z 10 ml osnovnega olja.

Savne
50 kapljic eteričnega olja oziroma mešanice eteričnih olj raztopimo v 10 ml etanola. Pred uporabo v savni nakapamo 16 kapljic mešanice v 1 liter vode.


Kopeli

Kopalna kad
4 do 8 kapljic eteričnega olja kanemo na 1 žlico soli in vse skupaj raztopimo v topli kopeli, ki naj ne traja več kot 30 minut.

Kopel za noge
2 do 4 kapljice eteričnega olja kanemo na 1 žlico soli in vse skupaj raztopimo v topli kopeli.


Razpršila

Za dezinfekcijo površin
20 kapljic eteričnega olja kanemo v 1 žlico kisa ali etanola in dodamo 1 dl destilirane vode ter uporabimo v kuhinji, kopalnici in stranišču.

Za odišavljanje zraka
10 kapljic eteričnega olja kanemo v 1 žlico etanola in dodamo 1 dl destilirane vode.


 

5 minut za organsko kemijo

Kaj so eterična olja?

Eterična olja ali esence so hitro hlapne in zelo koncentrirane snovi, pridobljene iz celih aromatičnih rastlin ali njihovih delov (plodovi, cvetovi, lubje, les, iglice, listi, poganjki, korenine). Večina eteričnih olj vsebuje na stotine kompleksnih kemijskih spojin iz skupin, kot so terpeni, alkoholi, aldehidi, ketoni, oksidi, fenoli in estri, zato niso olja v pravem pomenu besede.

Eterična olja so sestavljena iz majhnih molekul, zato se preko kože in preko dihalnih poti hitro absorbirajo v kri, od koder učinkujejo na tkiva, organe ter na hormonski in živčni sistem. Absorbcijo eteričnega olja lahko povečamo s pomočjo masaže, saj ta občutno pospeši pretok krvi.

 

Pridobivanje eteričnih olj

Parna destilacija je najstarejši in najpogostejši način pridobivanja eteričnih olj. S to metodo pridobivamo iz aromatičnih delov rastlin hlapne snovi, eterična olja, v vodi pa ostajajo v njej topne snovi, hidrolati. Hladno stiskanje je proces pridobivanja najkakovostnejših eteričnih olj, ki pa je možen le pri lupinah citrusov. Ker ne poteka pri visoki temperaturi, se aroma in kemijska sestava skoraj ne razlikujeta od tiste v lupini sadeža. Esence, kot imenujemo s hladnim stiskanjem pridobljena eterična olja, so hitreje pokvarljive, zato jih hranimo v temnem in hladnem prostoru.

Poznamo tudi manj pogoste načine pridobivanja eteričnih olj, na primer enfloracija s pomočjo maščob.

 

Kemotipi (CT)

Nekatere vrste eteričnih olj se med seboj razlikujejo po kemotipih. To pomeni, da se rastline, iz katerih pridobivamo eterično olje, razlikujejo po kemijski sestavi glede na različno geografsko lego, sestavo tal, podnebje ter nadmorsko višino, in imajo zato raznolik vpliv na naš organizem.

Kemotipe ločimo med seboj z oznako CT in prevladujočo kemijsko sestavino, na primer: Thymius vulgaris CT timol ali CT geraniol. Nekatere rastline so še posebej nagnjene k različnim kemotipom (timijan, rožmarin, bazilika in evkaliptus).

 

Intenzivnost vonja in nota

Poznavanje intenzivnosti vonja in note sta ključ nega pomena, če želimo pripraviti mešanico različnih eteričnih olj in z njimi doseči sinergijo vonjev. Eterična olja imajo različne stopnje hlapnosti:

 • hitro hlapna: visoka nota 
 • srednje hlapna: srednja nota 
 • počasneje hlapna: nizka nota 

 
Topnost eteričnih olj 

Eterična olja so topna v rastlinskih oljih, maščo bah, vosku, alkoholu, soli, delno topna v kisu in netopna v vodi. Za inhalacijo jih redčimo z vodo, za pripravo kopeli jih je priporočljivo raztopiti v soli, za pripravo masažnih olj pa razredčiti z osnovnim, hladno stiskanim oljem (jojobinim, mandljevim, oljčnim oljem ...). Uporaba nerazredčenih eteričnih olj je lahko škodljiva, saj povzroči hudo draženje ali preobčutljivost.